Wollen sokken voor dames en heren
Wie wollen sokken draagt, heeft echt geen koude voeten.
Ze zijn ook het perfecte middel tegen zweetvoeten. Schimmels en bacteriën worden door de in de wol aanwezige eiwitten en lanoline namelijk direct gedood.
Let wel: het gaat dan wel om échte wollen sokken. Dat zijn dus sokken met minstens 60% wol.
Polyamide en elastaan zijn aan de wol toegevoegd om de sokken steviger te maken.
Hierdoor gaan ze langer mee en behouden de wollen sokken hun vorm.
Onze sokken zijn, in Portugal, gemaakt van scheerwol, alpacawol en/of merinowol.
Wollen sokken kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten wol die elk hun eigen unieke eigenschappen hebben. We zetten de voor onze wollen sokken gebruikte wolsoorten op een rij:
- scheerwol
Scheerwol is de algemene term die wordt gebruikt voor wol die afkomstig is van geschoren schapen. Deze wol kan van verschillende schapenrassen komen.
Scheerwol is heerlijk warm en duurzaam. Dankzij het zogeheten ademend vermogen van deze wol blijven uw voeten droog.
- alpacawol
Alpacawol komt van de vacht van alpaca's. Alpacawol staat bekend om zijn zachte en luxueuze textuur. Deze wol is warmer dan gewone schapenwol en heeft een uitstekend isolerend vermogen.
Alpacawol is hypoallergeen, wat betekent dat het minder waarschijnlijk irritatie veroorzaakt bij mensen met een gevoelige huid. Ideaal voor wollen sokken dus!
Heeft u een lanoline allergie? Kies dan sokken van alpacawol, want deze wol heeft geen lanoline.
- merinowol
Merinowol komt van het merinoschaap. Het is een van de meest gewilde wolsoorten voor sokken en andere kledingstukken. Logisch, want merinowol is opmerkelijk zacht, fijn en jeukvrij. Dat laatste is natuurlijk heel fijn voor kledingstukken die u direct op de huid draagt, zoals sokken.
Merinowol biedt warmte onder koude omstandigheden en is ademend bij warm weer. Bovendien staat merinowol bekend om zijn natuurlijke geurbestendigheid, waardoor het ideale wol is voor sokken.
Al deze wolsoorten bieden naast warmte ook natuurlijke vochtregulerende eigenschappen, waardoor ze uw voeten droog houden door zweet te absorberen en af te voeren.
Zijn echte wollen sokken geschikt voor mensen met een gevoelige huid of allergieën?
De sokken van merinowol en alpacawol zijn hypoallergeen. Het is minder waarschijnlijk dat deze wollen sokken irritatie veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid.
Omdat alpacawol vrij is van lanoline, zijn deze sokken ideaal voor wie een lanoline allergie heeft.
Welke wollen sokken zijn het warmst?
Sokken van alpacawol zijn het warmst. Alpacawol is warmer dan schapenwol vanwege de bijzondere textuur: de vezel heeft een holle kern die voor extra isolatie zorgt.
Hoe lang gaan echte wollen sokken mee?
Van tevoren is niet te zeggen hoe lang wollen sokken mee zullen gaan. Het is namelijk afhankelijk van de de mate van gebruik en de mate van onderhoud.
Over het algemeen kunnen goed verzorgde wollen sokken meerdere jaren meegaan voordat ze versleten zijn. Loop er echter niet op zonder schoenen, en zeker niet als de ondergrond niet egaal is.
Hoe moet ik wollen sokken wassen en onderhouden?
Wij adviseren de wollen sokken met de hand te wassen met lauw water en een mild wolwasmiddel. Vermijd wringen of wrijven, en laat ze plat drogen om hun vorm te behouden.
Voor specifieke instructies, zie deze pagina.
Wat zijn de voordelen van het dragen van wollen sokken?
Wollen sokken hebben heel voordelen. Zo geven ze natuurlijke warmte (zet de verwarming dus maar een graadje lager!) en zijn ze vochtregulerend.
Daarnaast stinken wollen sokken niet: wol heeft van nature antimicrobiële eigenschappen. De groei van bacteriën en schimmels wordt hierdoor geremd, ook die van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de geur van zweet.
Wollen sokken zijn duurzaam en kunnen je voeten comfortabel houden in uiteenlopende weersomstandigheden.
Zijn wollen sokken per definitie dikke sokken?
Nee, niet alle wollen sokken zijn per definitie ook dikke sokken. Daarom geven wij u deze informatie per type sok. Op type kunt u onze sokken selecteren.
De casual sokken zijn géén dikke sokken. Oplopend zijn dan de dikke en huissokken het dikst, gevolgd door de categorie 'zeer dik'.
Eigenlijk spreekt het voor zich.