Over de herkomst van onze schapenvachten


Alleen Europese schapenvachten
De meeste schapenvachten in onze webshop komen uit Nederland. Ook hebben wij vachten uit Duitsland, IJsland, Engeland, Ierland, Italië, Zweden en Noorwegen.
Wij verkopen geen vachten van buiten Europa, omdat daar de herkomst en manier van looien vaak op z'n minst schimmig van is.

De schapen zijn allemaal van particuliere boeren geweest. Zij houden de dieren voor begrazing en bemesting, of puur voor de hobby. De laatste jaren zijn oude schapenrassen zeer in trek bij hobbyboeren.
De vachten komen dus uitdrukkelijk niet van een groothandel.

Niet voor de vacht geslacht!
Belangrijk om te weten: er wordt geen enkel schaap voor ons geslacht. De schapen worden geslacht voor het vlees. In veruit de meeste gevallen is dit vlees voor de lokale afzetmarkt. Denk aan biologische markten en streekproductenmarkten.
Wanneer de vacht geschikt is, dan gaat deze naar de looier nadat hij bij de slager gevet en gezouten is.
Dit is de eerste fase van het looiproces.

Omdat een schaap niet voor zijn vacht geslacht wordt, is schapenvacht geen bont.

Principes
Onze vachten zijn allemaal plantaardig gelooid en voldoen hiermee aan strenge EU wetgeving. Sommige vachten hebben een eco-stempel als bewijs.

Wij doen principieel geen zaken met landen als India, Pakistan en China. De vachten worden daar onder zeer bedenkelijke condities verwerkt: het milieu en de arbeidskrachten lijden daar zeer onder. Over de herkomst van de schapen willlen de handelaren doorgaans weinig tot niets kwijt - en dat vinden wij verdacht. Door van deze handelaren geen schapenvachten te kopen, werken wij niet mee aan deze in onze ogen dubieuze praktijken.
In Europa worden de looierijen echter zeer streng gecontroleerd op onder meer milieu-eisen (bron: Wikipedia, opent in nieuw scherm).

Dat onze vachten hierdoor duurder zijn dan elders, nemen wij graag op de koop toe.


Geen paspoort, geen administratie
Helaas wordt over de exacte herkomst van de schapen geen administratie bijgehouden. Hoe graag we ook meer informatie over de achtergrond zouden willen geven – deze ontbreekt.
Vachten worden namelijk met heel veel tegelijk gelooid. Looien is een intensief en lang proces, dus er worden zoveel mogelijk vachten van verschillende boeren tegelijk verwerkt.
Aan het eind van het proces is niet meer te achterhalen van welke boer welke vacht was. 

Er is een uitzondering op deze regel. Als een boer per se zijn eigen vachten terug wil, dan worden de vachten voor het looien gemerkt. Na het looien worden deze vachten handmatig uit al die anderen gehaald. U begrijpt dat dit een intensief karwei is, met een behoorlijke prijskaart.

Aan de hand van specifieke kleuren of andere kenmerken kunnen wij wel zien wat voor soort ras het schaap moet zijn geweest. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Blauwe Texelaars, Solognotes, Coburger Fuchs, de Hollandse Bonte en de Jacobsvacht. 
Daarnaast hebben wij veel echt unieke schapenvachten. Door menging van soorten ontstaan de meest unieke kleuren en tekeningen. Vaak is er van de vacht die u heeft geen tweede te vinden. De natuur neemt immers geen bestellingen op…